Fredspriset till Barack Obama?

11 10 2009

För en tid sedan halkade jag in på TV-programmet Skavlan. Som gäst hade han Micael Dahlén, professor i företagsekonomi på Handelshögskolan i Stockholm. Micael pratade bland annat om lycka; vad som får oss människor att känna lycka, hur lyckliga vi egentligen är och inte minst hur flyktig lycka är. Även om vi uppnår våra högsta drömmar så räcker den [extatiska] lyckan inte längre än ca tre månader… Sen förändras vår världsbild och vi börjar söka igen – gräset är grönare…

Micael pratade också om sitt favoritämne – förväntningar och det han kallar “Nextopia“. Nextopia handlar om det förväntningssamhälle vi lever i idag, att vi nästan har uppnått utopi – i morgon så… Han berättade också att Barack Obama i en undersökning bland den amerikanska befolkningen blev utnämnd till tidernas mest populäre president – innan han ens hade tillträtt ämbetet. Han blev helt enkel utnämnd för vad han förväntades göra.

Nu har Barack fått Nobels fredspris – inte för vad han har uträttat för världsfreden, utan för vad han förväntas göra. Nextopia! Jag tror stenhårt på Barack men jag tror att farbror Nobel roterade i sin grav.

I framtiden kan vi kanske lägga ner idrottsevenemang? Dela bara ut priset till den atlet eller det lag som förväntas vinna. Då slipper vi ju raserade ekonomier på grund av OS-satsningar, doping, läktarbråk och dessutom kan sponsorpengarna göra nytta i fattiga länder. Utopia – not next but now!

Share

Advertisements

Actions

Information

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s
%d bloggers like this: