Kör[kort] för livet!?

17 11 2009

Läste om 98-åriga Sven i lokalblaskan. Sven är förbannad över att hans körkort har blivit indraget. Rubriken ”Sven krockade med cyklist – vill ha körkortet tillbaka” indikerar att Sven fått sitt körkort indraget efter att ha kolliderat med en cyklist. Läser man artikeln ser man att Sven fått sitt körkort indraget därför att hans läkare inte kunde intyga att hans hälsa var så bra att den motsvarade Vägverkets krav. Vidare går att läsa att Sven inte har fått ge sin version av händelsen till polisen. Beklagligt kan jag hålla med om men ovidkommande för körkortsfrågan. Som bilförare har Sven ett strikt ansvar för sin bilkörning; cyklisten kan i princip cykla baklänges, utan lysen mot en väjningsplikt (rekommenderar inte detta), som bilist har man ändå ett grundvållande. Artikeln berättar också att försäkringsbolaget beslutat att han inte skulle få en förhöjd premie (de flesta försäkringsbolag använder sig inte längre av bonusförlust) samt att Sven själv betalt reparationen av cykeln med 800 kronor. Skadekostnaden gick alltså inte upp i självrisk vilket innebär att han inte utnyttjat sin trafikförsäkring. Tack f*n för att han inte fick någon förhöjd premie då.

Sven berättar att han har kört bil i 80 år. 80 år! Imponerande! Samtidigt ganska skrämmande. Sven avlade körkortsprov 1929! Sen 1929 har Sven kört bil, kanske på ett mycket bra sätt, utan att behöva genomgå några tester eller prov som visar att han fortfarande är en kompetent bilförare. Inte en enda gång! på 80 år! Men hallå!
Det har hänt en hel del sen 1929 – teknikutveckling av själva bilen, högre hastigheter på våra vägar, mångdubbling av antalet fordon på våra vägar, nya regler och trafikmärken, reaktionsförmågan, syn, mörkerseende osv mm etc…

Min poäng, som Sven får klä skott för, är att det idag inte sker några uppföljande prov eller tester av bilförare. Kör så det ryker bara. Varför inte ha ett system där man upp till 60 års ålder får göra ett enklare teoretiskt och praktisk prov tillsammans med en enklare läkar- och synundersökning var 10:e år och efter 60 år ålder görs detta var 5:e år? Viktigt i så fall att proven utformas som enklare tester snarare än “om-du-inte-svarar-exakt-rätt-så-får-du-åka-taxi-resten-av-ditt-liv” varianten. Tanken bör vara att dels öka kompetensen och insikten hos oss bilister men också att skapa en medvetenhet kring att saker och ting förändras – jag som person, bilens teknik och samhället som sådant.

Vill klargöra att jag inte har något emot just Sven, jag känner inte karln, även om jag inte tycker att det är lämpligt att en 98-åring kör bil, i vart fall inte utan att visa att just han är en lämplig bilförare.

Share

Advertisements

Actions

Information

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s
%d bloggers like this: