En social Buzz?

10 02 2010

Med Google Buzz gör Google ett nytt försök att på allvar ta sig in i den sociala sfären på nätet. Orkut blev inte den succé som Google förväntat sig, det har slagit igenom i vissa delar av världen, förvisso stora marknader som Brasilien och Indien, men är långt ifrån de framgångar från sociala nätverk som vi är vana vid – främst Facebook och Twitter (och kanske LinkedIn).

Google Buzz ligger direkt integrerad i Gmail och precis som med andra sociala nätverk använder du det för att dela saker med dina vänner – status, bilder, foton osv, etc, mm. Snabbt och enkelt för drygt 36 miljoner Gmail-användare men frågan är om världen behöver ytterligare ett socialt nätverk?

Google själva framhärdar naturligtvis enkelheten i Buzz, inte minst enkelheten i att inte behöva använda sig av olika verktyg för att dela online. Buzz har en direkt koppling till Flickr, Picasa, Blogger och YouTube. Men hur väl är Buzz integrerad i de redan existerande nätverken? Det visar sig att Buzz i dagsläget integrerar halvvägs med Twitter och inte alls med Facebook! När du lägger upp en ny tweet genom Twitter kan den importeras till Buzz för att sen skickas vidare till de som följer dina buzz. Däremot kan du inte tweeta genom en buzz och du kan heller inte få tweets från dina Twitter-följare…

Det finns som sagt inga kopplingar alls mellan Facebook och Buzz. Inga kopplingar alls… Google får ha ett riktigt bra verktyg om de ska få 400 miljoner Facebook-användare att gå över till Buzz. Det kommer de naturligtvis inte lyckas med, speciellt inte med tanke på att de samtidigt tvingar in användarna i sitt mailsystem. I och för sig världens bästa mailsystem men i alla fall. Samtidigt håller Facebook på att ta fram en egen webmail i sitt Titanprojekt och här kan det börja bli intressant. Om de lyckas ta fram en bra mailtjänst så har de allt klart – 400 miljoner användare som redan är inkörda i det sociala nätverket – att jämföra med de 36 miljoner Gmail-användare som Google har. Facebook har en klar möjlighet att inom kort bli världens största leverantör av webmail!

Google hotar inte Facebook med Buzz – Facebook hotar Gmail med sin @facebook.com

Självklart finns Buzz även till din mobiltelefon och här kommer ytterligare en dimension fram – plats/läge. Var gjordes buzzen? Så länge det inte finns en koppling och interaktion med Facebook kommer det tyvärr inte att räcka. Fast det är klart, Buzz kanske inte ska ses som ett försök att ta marknadsandelar av Facebook utan bara som en tjänst till Gmail-användarna. Kanske, kanske inte…

Share

Advertisements

Actions

Information

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s
%d bloggers like this: